Ett inlägg i samarbete med Säkra dig

Jag vaknar och tittar efter vad klockan är på min mobil. Ett nytt meddelande i Kivra? Vad kan det vara? Jag öppnar upp Kivra och ser att meddelandet är från Bisnode. Tankarna far i min hjärna och jag kan inte minnas att jag gjort ett köp eller sökt en kredit på väldigt länge. Pulsen stiger lite, jag vet ju att det är många bedrägerier som görs varje år.

Just ja, det där konstiga samtalet jag fick medan jag var på jobbet förra veckan, kan det vara det? Det ringde nämligen någon från ett västeråsnummer och eftersom jag både är anställd där och bott där så svarar jag glatt: ”Ja hallå!”. På andra sidan är det tyst i någon sekund, det knäpper till och sen frågar en man på engelska, med en indisk brytning; ”Is this Ms. Anneli Rissanen?” Utan att reagera eller tänka svarar jag självklart: ”Yes”. Klick. Mannen hade lagt på, men varför la han på när det var mig han sökte? Min paranoida hjärna tänker genast att han säkert har spelat in mitt ”Yes” och snart har jag stora fakturor hemma på produkter jag aldrig beställt.

Just ja, Bisnode, vad var det för meddelande jag fått. Jag öppnar upp meddelandet och ser en kreditupplysning på 150.000 kr från en butik jag inte besökt på säkert ett halvår! Nu är pulsen hög. Vad gör jag? Har jag ett lån på 150.000 kr som jag inte tagit? Jag tar upp telefonen och ringer Säkra dig. Det känns som evigheter innan de svarar. När de väl svarar får jag prata med deras kunniga personal. Vi spärrar för säkerhetsskull alla mina kort och de ger mig all information för hur vi ska gå vidare i detta. Jag känner den där känslan av att någon tagit över min person, att jag nu helt plötsligt är helt blottad och att någon valt att utnyttja just mig, varför mig? Jag är glad över att ha någon som hjälper och stöttar mig när känslan är som jobbigast.

Jo, det hade kunnat hänt mig

Go morgon på er! Nej, det där hände faktiskt inte idag. Där emot har jag fick jag det där konstiga samtalet fredagen innan semestern började. Jag är supernojig och samtidigt är jag ganska naiv när det gäller nätshopping, för jag shoppar glatt på nätet och skriver in mina siffror lite varstans. Ändå VET jag hur lätt det är för onda personer att se varenda knapptryckning du gör på din dator ifall de lyckats smyga in ett sådant program på webbsidan eller på din dator. Jag har sett skimmade kort och förfalskade sedlar på mitt förra jobb. Dessa kriminella personer är innovativa och lyckas alltid hitta sätt att komma åt uppgifter de inte borde ha. Idag behöver de bara ditt namn och personnummer för att försöka komma igenom kryphål. Idag är just ID-kapning är den vanligaste typen av bedrägeribrott i Sverige.

Var proaktiv och skydda dig innan något händer

Att redan ha skydd och hjälp innan något händer är en säkerhet och trygghet. När vår värld blir mer och mer digital är det bra att vara förberedd. Säkra dig har förutom ID-skydd även Mobilt Brandskydd och Kortskydd & Spärrservice. Ni kan läsa mer om dessa om ni trycker på länkarna eller skriv in https://sakradig.nu/ i din webbläsare.

Prenumerera på min Youtubekanal för inspiration.
Följ mina instagramkonton Vinyella, Elavie, och Oljemagi.

Kategorier: Tips

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.